Parsnip
Pastinaca sativa subsp. sativa
Carrot family (Apiaceae)
Least Concern (LC)
The stories related to this plant are still being edited.
Themes
The Botanical Gardens Association cannot take any responsibility for any adverse effects of the use of plants. Always seek the advice of a professional before using any plant medicinally. Always seek the advice of a professional before using any plant medicinally.
Skin contact with the sap can cause photosensitivity and/or dermatitis in some people.
Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt en wordt tevens als smaakverfijner gebruikt in soep. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. Wordt ook wel gebruikt om wijn van te maken.
Details
Description: | Herb, 1–1.6 m high. |
---|---|
Distributions: | Oorspronkelijk uit het middellandse zeegebied. nu wijd verbreid. |
Habitat: | Old fields, railroad embankments, roadsides, and waste areas. |
Year cycle: | Flowers only once, (monocarpic biennuals and short-lived perennials) |
Hardiness: | Colder than -4 f (very hardy) |
Flowering period: | Juli - augustus |
Flower color: | Yellow |
Fruit color: | Creme |
At its best: | Juli - augustus |