Beefsteak-plant
Perilla frutescens
Mint family (Lamiaceae)
The stories related to this plant are still being edited.
Themes
De bloemen en het blad zijn eetbaar. Het blad heeft een antibacteriƫle werking wat de houdbaarheid van het voedsel ten goede komt. In Japan wordt een destillaat van gedroogde bladeren als zoetstof gebruikt. Deze stof, perillartine, is 2000 maal zo zoet als suiker en wordt veel gebruikt als zoetstof in gebak, tabak en alcohol. Olie uit de zaden wordt gebruikt als spijsolie.
Het blad bevat veel mineralen, vitaminen en antioxidanten en versterkt het immuunsysteem bij opkomende verkoudheid. De aldehyden in het blad van de groene shiso hebben een aseptische werking; dat helpt bij voedselvergiftiging door verkeerde rauwe vis.
Leaves are aromatic.
Olie uit het zaad wordt gebruikt als brandstof. Het gekneusde blad is een effectief insecticide. Shiso-olie geschikt als toevoeging in vernissen, lakken en drukinkt, waarmee de droogtijd verkort kan worden. Ook kan hij dienen als waterafstotende laag op kleding.
Details
Description: | Herb, 0.3-2 m |
---|---|
Distributions: | East asia. |
Habitat: | Shaded roadsides, riparian areas, forests, gardens. |
Year cycle: | Flowers only once (monocarpic annuals) |
Hardiness: | 34 - 41 f (tender - cool or frost-free glasshouse) |
Flowering period: | Augustus - november |
Flower color: | White |
Fruiting period: | Augustus - december |
Fruit color: | Brown |
At its best: | Augustus - november |