citron
Citrus medica var. digitata
Rue family (Rutaceae)
The stories related to this plant are still being edited.
Themes
De gehele vrucht is eetbaar en bevat geen vruchtvlees en sap. De witte schil aan de binnenkant smaakt minder zuur dan die van citroen en wordt vaak rauw geraspt voor in desserts, salades en visgerechten. Ook gekookt geeft hij smaak aan gerechten. Van deze vrucht kan echte sukade gemaakt worden door stukken schil met veel suiker in te leggen.
Zaden van de plant zijn bij opgravingen in Mesopotamiƫ zo'n 4000 jaar voor Christus ontdekt. Men denkt dat de legers van Alexander de Grote 300 jaar voor Christus de plant naar het Middellandse Zeegebied meebrachten.
Zoetgeurende bloemen.
In Japan en China wordt het fruit gebruikt als luchtverfrisser voor kamers en voor het parfumeren van kledij. De etherische olie uit de vrucht wordt in parfums gebruikt.
Details
Description: | Tree, shrub, up to 3 m. |
---|---|
Distributions: | Zuidoost-aziƫ, veel gecultiveerd rond middellandse zee. |
Habitat: | Cultivated. in sandy, well-drained soils in full sun to light shade. |
Year cycle: | Perennial (polycarpic evergreen) |
Hardiness: | 34 - 41 f (tender - cool or frost-free glasshouse) |
Flowering period: | April - september |
Flower color: | White |
Fruiting period: | April - september |
Fruit color: | Yellow |