Pastinaak
Pastinaca sativa subsp. sativa
Schermbloemenfamilie (Apiaceae)
Wel of niet een hutspotplant?
Pastinaak is een vergeten groente die weer in opmars is. De zetmeelrijke wortel werd al ver voor het begin van onze jaartelling, vanaf 9.000 v Chr. in Midden-Europa (Zwitserland en Zuid-Duitsland) gegeten. In Friesland zijn in een vroegmiddeleeuwse terp al zaden van deze plant gevonden. De wortel zou vóór de komst van de aardappel en het populair worden van de peen de basis voor hutspot zijn geweest, maar daar zijn niet alle geleerden het over eens.
De wortels zijn het lekkerst wanneer de vorst er overheen is geweest, waarschijnlijk omdat dan een deel van het zetmeel wordt omgezet in suikers. Ze hebben een licht anijsachtige smaak en dat is niet zo verwonderlijk, want ook anijs (Pimpinella anisum) behoort tot de schermbloemenfamilie, met veel bekende keukenkruiden en smaakmakers. De wortel bevat vitamine C en E en zou helpen bij de behandeling van artritis.
Het is de vraag of de Nederlandse naam pastinaak is afgeleid van de wetenschappelijke, Pastinaca, of andersom. Sativus is Latijn voor gekweekt. Hij wordt ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd.
Lees meer »Thema's
Huidcontact met het sap kan lichtgevoeligheid en/of ontsteking van de huid veroorzaken.
Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt en wordt tevens als smaakverfijner gebruikt in soep. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. Wordt ook wel gebruikt om wijn van te maken.
Details
Omschrijving: | Overige kruidachtige planten, 1 tot 1,6 m hoog. |
---|---|
Verspreiding: | Oorspronkelijk uit het middellandse zeegebied. nu wijd verbreid. |
Leefgebied: | Op verlaten gronden, langs wegen en spoorlijnen en op vuilnisbelten. |
Jaarcyclus: | Bloeit eenmalig, tweejarige en kortlevende vaste planten |
Winterhardheid: | Kouder dan -20 °c |
Bloeiperiode: | Juli - augustus |
Bloemkleur: | Geel |
Vruchtkleur: | Creme |
Op z'n mooist: | Juli - augustus |