• Agenda
  • Tuinen
  • Zoek een plant
  • Botanic guardians
  • Steun ons
  • home
  • nieuws
  • profielwerkstukken
  • kijk & luister
  • over ons
  • contact
English
  Terug naar zoekresultaten

Aardpeer

Helianthus tuberosus

Asterfamilie (Asteraceae)

Thans niet bedreigd

Grillig van buiten, zoet van binnen

Oorspronkelijk komt de aardpeer uit Noord-Amerika. Tussen 1900 en 1924 is de aardpeer in Nederland geïntroduceerd op de hoge Maasoevers in Zuid- en Midden Limburg. Tegenwoordig komt de aardpeer verspreid door het land voor.

De aardpeer is ook bekend onder de naam topinamboer. Helianthus is afgeleid van het Griekse helios (zon) en anthos (bloem) en is familie van de zonnebloem. Tuberosus betekent met knollen, hetgeen slaat op de knolvormige verdikkingen aan de wortelstok. De knollen hebben een grillig uiterlijk en zijn kleiner dan aardappelen.

De aardpeer wordt zowel in de siertuin als in de groentetuin gekweekt en heeft de neiging zich sterk uit te breiden. De gele, 4 tot 8 centimeter grote bloemen staan alleen of met enkele bijeen. De plant kan wel een hoogte van 3,5 meter halen. Woelmuizen en reeën vinden aardperen erg lekker.

De aardpeer (knol) kan rauw gegeten worden maar kan dan winderigheid veroorzaken. Dit komt door het koolhydraat inuline dat niet door de mens verteerd kan worden. Tijdens het koken wordt de inuline omgezet in fructose, wat de zoetige smaak aan de knol geeft. De aardpeer is rijk aan ijzer, fosfor en vitamine B1.

Lees meer »

Grillig van buiten, zoet van binnen

Oorspronkelijk komt de aardpeer uit Noord-Amerika. Tussen 1900 en 1924 is de aardpeer in Nederland geïntroduceerd op de hoge Maasoevers in Zuid- en Midden Limburg. Tegenwoordig komt de aardpeer verspreid door het land voor.

De aardpeer is ook bekend onder de naam topinamboer. Helianthus is afgeleid van het Griekse helios (zon) en anthos (bloem) en is familie van de zonnebloem. Tuberosus betekent met knollen, hetgeen slaat op de knolvormige verdikkingen aan de wortelstok. De knollen hebben een grillig uiterlijk en zijn kleiner dan aardappelen.

De aardpeer wordt zowel in de siertuin als in de groentetuin gekweekt en heeft de neiging zich sterk uit te breiden. De gele, 4 tot 8 centimeter grote bloemen staan alleen of met enkele bijeen. De plant kan wel een hoogte van 3,5 meter halen. Woelmuizen en reeën vinden aardperen erg lekker.

De aardpeer (knol) kan rauw gegeten worden maar kan dan winderigheid veroorzaken. Dit komt door het koolhydraat inuline dat niet door de mens verteerd kan worden. Tijdens het koken wordt de inuline omgezet in fructose, wat de zoetige smaak aan de knol geeft. De aardpeer is rijk aan ijzer, fosfor en vitamine B1.

 

Lees meer

Aardperen groeien goed op zonnige, open plaatsen op vochtige, voedselrijke grond. Op arme grond schiet de plant wel de lucht in maar blijft de knolvorming achter. De bloei is van augustus tot en met oktober. De knollen van de aardpeer zijn te oogsten in november en december. De knollen kunnen in de grond overblijven en zijn ongevoelig voor vorst. De aardpeer smaakt een beetje naar artisjok.

« Korte omschrijving

Aanwezig in:

Hortus Botanicus Amsterdam
Hortus Alkmaar
Historische Tuin Aalsmeer
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
Diergaarde Blijdorp
Botanische Tuin De Kruidhof
Nederlands Openluchtmuseum

Thema's

De Vereniging Botanische Tuinen kan geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele nadelige effecten van het gebruik van planten. Vraag altijd advies aan een professional voordat u een plant medicinaal gaat gebruiken.

De bloemen worden bestoven door bijen en vliegen.

De knollen kunnen rauw gegeten worden, gekookt of in schijfjes gebakken. Tijdens het koken wordt de onverteerbare inuline omgezet in fructose, wat de knol een zoetige smaak geeft. De aardpeer is rijk aan ijzer, fosfor en vitamine B1 en smaakt een beetje naar artisjok. De knollen kunnen winderigheid veroorzaken.

Inuline wordt als glucosevervanger gebruikt bij de behandeling van suikerziekte (diabetes mellitus), aangezien het de bloedglucosespiegel niet beïnvloedt.

Aardpeer is in cultuur om de knollen, die rijk zijn aan het koolhydraat inuline. Oogsten van de knollen kan gebeuren vanaf november. Boven de grond zijn de knollen heel lastig te bewaren.

De aardpeer (knol) kan rauw gegeten worden maar kan dan winderigheid veroorzaken. Dit komt door het koolhydraat inuline dat niet door de mens verteerd kan worden.

Details

Omschrijving: Overige kruidachtige planten, 120-240 cm.
Verspreiding: Oorspronkelijk uit noord-amerika. ingeburgerd in o.a. europa, nieuw-zeeland en australië.
Leefgebied: Ruderale plaatsen, braakliggende grond, omgewerkte grond, ruigten en waterkanten.
Jaarcyclus: Bladverliezende vaste plant, bloeit meermalig
Winterhardheid: Tot -15 °c
Bloeiperiode: Augustus - oktober
Bloemkleur: Geel
Vruchtperiode: Oktober - november
Vruchtkleur: Wit
Notities vruchten: In nederland wordt er meestal geen zaad gevormd.
Op z'n mooist: Augustus - oktober

Verspreidingskaart

https://www.verspreidingsatlas.nl/1614

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Inuline,
https://wilde-planten.nl/aardpeer.htm,
https://groentegroente.nl/,
https://pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Helianthus+tuberosus
  Terug naar zoekresultaten
NVBT
  • Hortus chat
  • Persinformatie
  • Contact
  •  
  •  
  •  
  •