Cacaoboom
Theobroma cacao
Kaasjeskruidfamilie (Malvaceae)
De chocoladeboom
In Latijns-Amerika, in de dichte bossen rond de evenaar, groeit de cacaoboom. Het is een kieskeurige plant: de vochtcondities moeten precies goed zijn en daarnaast heeft de boom buren nodig die zorgen voor voldoende schaduw.
De kleine, vertakkende boom met leerachtige bladeren vormt al eeuwen de grondstof voor o.a. chocolade. Uit de kleine en subtiel roze gekleurde bloemen die op de stam groeien, ontwikkelen zich grote vruchten waar de cacaobonen in zitten.
Het vruchtvlees werd door inheemse indianenstammen gegeten en ook maakten zij van de bonen al een drankje. Chocolade werd pas later uitgevonden. De chocoladesmaak komt pas als de cacaoboon door verschillende schimmels en bacteriën is gefermenteerd.
De gedroogde bonen worden geëxporteerd, onder meer naar de grootste cacao-verwerker ter wereld: Nederland.
Thema's
Is een kroonjuweel in Koninklijke Burgers' Zoo.
De cacaoboom levert cacaobonen, waarvan chocolade wordt gemaakt.
Ongegiste cacaozaden en de zaadhuid worden gebruikt tegen allerlei aandoeningen, zoals diabetes, spijsverteringsproblemen en borstkwalen. Cacaopoeder wordt gebruikt om hart-en vaatziekten te voorkomen en cacaoboter wordt ingenomen om het cholesterolgehalte te verlagen.
Details
Omschrijving: | Boom, tot 5-8 m. |
---|---|
Verspreiding: | Komt van nature voor in tropisch amerika. nu verbouwd elders in de tropen. |
Leefgebied: | Groenblijvend tropische regenwoud, ondergroei. |
Winterhardheid: | Warmer dan 15 °c |
Bloemkleur: | Geel, wit, roze |
Notities bloemen: | Cacaobloemen zijn kleine, geelachtig wit tot lichtroze bloemen die in clusters gegroepeerd zijn en direct uit de stam komen. de bloemen verschijnen het hele jaar door. |