Yoshino kers of Tokiokers
Prunus × yedoensis
Rozenfamilie (Rosaceae)
De kersen bloeien…komt dat zien!
Yedoensis betekent afkomstig uit Tokio (Yedo) waar deze sierkers veel voorkomt in een bepaalde wijk. Yoshino is de landstreek beroemd om zijn meer dan 30.000 kersenbomen. De Yoshino kers is een heel oude kruising die in Japan is ontstaan en veel aangeplant is, ook in het westen.
De Yoshino kers kan 5 tot 12 meter hoog worden en heeft een brede platte kroon. De bloei is in april, nog voordat het blad zich heeft ontplooid. De bladeren hebben een afmeting van 6 tot 12 centimeter, zijn lichtgroen van kleur bij het uitlopen en verkleuren naar geel in de herfst. De bloemknop is lichtroze, geopende bloemen zijn wit. Op een zonnige plaats komt de boom in volle pracht.
Alle Yoshino kersenbomen zijn afstammelingen van één moederboom en moeten dus geënt worden ter vermeerdering.
Lees meer »Thema's
De bloemgeur is amandelachtig.
Een zeer groot deel van de nu gekweekte sierkersen komt oorspronkelijk uit China en Japan. De oorsprong van de Japanse kersen is grotendeels verloren gegaan. Vanaf 1780 ontstonden in Japan veel nieuwe cultuurvariëteiten en Ph. F. von Siebold (1796-1866) bracht de eerste daarvan naar Europa. Een belangrijke bijdrage aan het sierkersenassortiment in West-Europa is geleverd door Captain Collingwood Ingram (1880-1981), een autoriteit op het gebied van Japanse sierkersen.
Kersenbloesem wordt druk bezocht door bijen en hommels.
Op Japanse prenten staat heel vaak de Tokiokers afgebeeld.
In de tuin van de Japanse zonnegodin Amaterasu (Ise), van wie de keizer van Japan zou afstammen, staan twee bomen: een mandarijnenboom en een kersenboom, die allebei zijn beladen met positieve gedachten. In China vereerde men de kersenboom samen met de bamboe en de pijnboom als de drie vrienden van de winter.
Spruiten van jong blad kunnen gegeten worden. Bladeren maken veel cumarine aan, ruikt naar amandelen dat vrij komt na het inleggen in zout. Deze bladeren worden gebruikt om theeceremonie-cakjes te omwikkelen met deze bladeren. Vruchtjes zijn eetbaar, smaken wrang. De smaak van de vruchten is een determinatiekenmerk. Bloemen van de sierkers zijn eetbaar en hebben een lichtzoete frisse smaak. Van de bloemen kun je jam maken, in koekjes verwerken of een bonbon mee decoreren.
Details
Omschrijving: | Boom, struik, gemiddeld 6 - 12 m. |
---|---|
Verspreiding: | Japan |
Jaarcyclus: | Bladverliezende vaste plant, bloeit meermalig |
Winterhardheid: | Tot -20 °c |
Bloeiperiode: | April - mei |
Bloemkleur: | Wit |
Notities bloemen: | Roze in knop, bloem wit |
Vruchtperiode: | Juli - augustus |
Vruchtkleur: | Kersenrood |
Notities vruchten: | Kleine kers, vlezige steenvrucht groen indien rijp dieprood. |
Op z'n mooist: | April |
Bronnen
Japanese Flowering Cherries by Wybe Kuitert & A.H. Peterse - 1999,www.beanstreeandshrubs.org/browse/prunus/,
Bloemen met smaak - Anna Koster,
https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_%C3%97_yedoensis,
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=286608&isprofi...,
Dendrologie van de lage landen - Jan de Koning en Wim van den Broek, Loofbomen in Nederland en Vlaanderen - Leo Goudzwaard