Saffraankrokus
Crocus sativus
Lissenfamilie (Iridaceae)
Het rode goud
In het wild komt de saffraankrokus niet voor. Het kleine paarsbloeiende bolgewas werd al in de oudheid gekweekt en nog steeds wordt de plant rondom de Middellandse zee en in de Arabische wereld veel verbouwd. Uit de bloemen is namelijk saffraan te winnen. Saffraan is een krachtige smaakstof die veel wordt gebruikt in de Arabische keuken en een donkere, honingachtige smaak geeft aan gerechten. Saffraan is tevens een sterke kleurstof voor een diep gele of rode kleur.
In de herfst kan saffraan met de hand geoogst worden uit de rode stampers in de bloemen. Deze worden vervolgens gedroogd en soms vermalen. Dit arbeidsintensieve werk maakt saffraan zeer kostbaar en daarom verdient deze bloem de bijnaam ‘het rode goud’. 90% komt uit Iran.
Thema's
Is een kroonjuweel in het Nederlands Openluchtmuseum.
De stempels uit de bloemen worden verwijderd en gedroogd en vervolgens in luchtdichte vaten opgeslagen voor later gebruik als saffraan. De uiteindelijke opbrengst aan saffraan van een grote hoeveelheid geoogste bloemen is teleurstellend klein. Saffraan is een duur ingrediënt in een aantal klassieke gerechten, zoals risotto, rijst, paella en bouillabaisse.
Saffraan heeft een bittere smaak en een geur die doet denken aan hooi.
Saffraan wordt van oudsher toegepast in de traditionele geneeskunde. Volgens deskundigen is saffraan voor het eerst gedocumenteerd in een Assyrische botanische verwijzing uit de 7e eeuw voor Christus, samengesteld door de laatste Assyrische heerser Assurbanipal. Sindsdien is saffraan langer dan vierduizend jaar toegepast voor de behandeling van zo’n negentig ziekten. Vanwege die uiteenlopende medische toepassingen is saffraan uitgebreid bestudeerd en wetenschappers hebben veel biologisch actieve bestanddelen geïdentificeerd.
Details
Omschrijving: | Bol- of knolgewas, herfstbloeiend bolgewas. |
---|---|
Verspreiding: | In cultuur. natuurlijke herkomst onbekend. |
Leefgebied: | Volle zon tot halfschaduw. |
Jaarcyclus: | Bloeit eenmalig |
Winterhardheid: | Tot -10 °c |
Bloeiperiode: | Oktober - februari |
Bloemkleur: | Paars |
Notities bloemen: | Bekervormige, lilapaarse bloemen. elke bloem heeft drie lange stijlen met aan de top roodoranje stempels. |
Op z'n mooist: | September - oktober |