Aubergine
Solanum melongena
Nachtschadefamilie (Solanaceae)
Plant die winderigheid geneest
Het oorsprongsgebied van de aubergine is Myanmar en de plant is in China en India al duizenden jaren bekend. In de 15de eeuw is de plant in Andalusië geïntroduceerd en vandaar verder verspreid over Europa. Aubergine hoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, paprika en aardappel. De smaak van de vruchten is neutraal tot wat bitter, mocht je van dat laatste niet houden dan kun je met zout de bittere smaak eruit ‘trekken’. In de plant zit ‘solanine’, een stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken, maar door verhitting verdwijnt deze stof.
In het Sanskriet betekent de naam de plant die winderigheid geneest: of dat zo is, is maar de vraag. Aangetoond is wel dat de vrucht veel vezels bevat die helpen bij het voorkomen van obstipatie. In het Engels heet de vrucht 'eggplant'. Dit woord werd voor het eerst opgetekend in 1767 en was oorspronkelijk van toepassing op de witte soorten.
Thema's
De vrucht niet rauw eten, de stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Door verhittng verdwijnt deze stof.
De vrucht is gegrild of gebakken eetbaar.
In het Sanskriet betekent de naam de plant die winderigheid geneest: of dat zo is, is maar de vraag. Aangetoond is wel dat de vrucht veel vezels bevat die helpen bij het voorkomen van obstipatie.
Details
Omschrijving: | Overige kruidachtige planten |
---|---|
Verspreiding: | De plant komt van oorsprong uit myanmar en werd door de arabieren in de middeleeuwen in het spaanse andalusië geïntroduceerd. |
Jaarcyclus: | Bloeit eenmalig, eenjarige |
Winterhardheid: | Tot 1 °c |