Zadencongres
Op 25 november 2017 vond in Nijmegen het zadencongres plaats. Afsluiting van het Jaar van de Botanische Tuinen en aftrap van de oprichting van de eerste Nederlandse wilde inheemse planten zadenbank. Hoognodig, want meer dan 37% van deze planten is met uitsterven bedreigd. Tijd om de zaden in het zonnetje te zetten.
Symposium
Tijdens het symposium komen acht sprekers aan bod die over het belang van zaden vertellen. Keynote speaker is Joop Schaminée, initiator van het project en als onderzoeker verbonden aan de Universiteiten van Nijmegen en Wageningen. Hij eindigt de dag met een pleidooi voor een nieuw paradigma; genetische diversiteit in soorten, en voldoende biodiversiteit in Nederland. Andere sprekers zijn onder andere Renée Bekker van de Universiteit Groningen, Reinhout Havinga van de Hortus Amsterdam Norbert Peeters.
Levend archief
Tijdens het symposium wordt een start gemaakt met het levend archief: een zadenbank met alle zaden van wilde inheemse planten in Nederland. Een soort genen-databank waar soorten in behouden worden mochten deze in de toekomst uitsterven of bedreigd zijn. Dit is hoognodig want momenteel is meer dan 37% van de Nederlandse inheemse flora met uitsterven bedreigd. Bekende planten zoals de kievietsbloem, muurbloem, karwij en herfsttijloos staan allemaal in de categorie ‘Ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van FLORON. Dit is de categorie net voor ‘in het wild verdwenen uit Nederland’.
Behalve het beschermen voor uitsterven, zijn er ook nog een drietal andere redenen voor het aanleggen van de zadenbank. Het is bijzonder interessant voor wetenschappelijk onderzoek; voor terrein beherende organisaties zijn er mogelijkheden voor het creëren van zadenmengsels, en kwekers kunnen de wilde soorten gebruiken om nieuwe cultuurgewassen te veredelen.
Unieke samenwerking
Het levend archief komt tot stand in een unieke samenwerking tussen botanische tuinen, de universiteiten van Wageningen, Leuven, Nijmegen en Amsterdam, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, verschillende kwekers, FLORON en Naturalis. Het is voor het eerst dat deze partijen op zo’n grote schaal samenwerken aan een gezamenlijk doel: het behouden van biodiversiteit in Nederland.
Afsluiting Jaar van de Botanische Tuinen
Het symposium vormt de afsluiting van het Jaar van de Botanische Tuinen dat in 2017 door de botanische tuinen van Nederland wordt georganiseerd. Het jaar vormt de kroon op het project ‘Planten voor de Toekomst’ dat startte in 2013 en in 2017 zijn afsluiting beleeft tijdens het Zadensymposium.
Het Jaar van de Botanische Tuinen en het project Planten voor de Toekomst zijn tot stand gekomen met steun van de Nationale Postcode Loterij en in samenwerking met projectpartner Waag Society. Het Zadensymposium en het Levend Archief komen tot stand met een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.