Stoepplantjes herkennen voor beginners een minigids
Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes? Hoewel ze een onopvallend bestaan leiden, helpen ze mee de stad te verkoelen en dragen bij aan de biodiversiteit. Hoogste tijd dus om eens nader kennis te maken met deze taaie rakkers. Om je te helpen is er nu een minigids en zoekkaart met 52 soorten stoepplantjes.
'Stoepplantjes' is een handige plantengids voor beginners. Voor een wandeling door de stad of je wijk. Met deze zoekkaart kun je 52 soorten stoepplantjes op naam brengen. In de stad groeien er heel veel meer. Wat er precies staat, verschilt per plek, plaats en regio.
Duurzaam
Juist omdat ze spontaan gekomen zijn, zijn stoepplantjes duurzaam. Ze kunnen tegen het stadsklimaat, ze gedijen goed bij klimaatsveranderingen. Ze vragen geen kostbaar onderhoud, je hoeft ze geen water te geven en niet tegen ongedierte te bespuiten. Ze bieden voedsel en een schuilplaats aan bestuivers en andere insecten en nestmateriaal en zaadjes voor vogels.
Ontdekken
Hortus botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland, ontwikkelde een citizen science project naar stoepplantjes, groeien daar nu dezelfde planten als 20 jaar geleden? Op www.stoepplantjes.nl meer over de activiteiten, van stoepplantjesposter en botanisch stoepkrijten tot onderzoek.
- Minigids Stoepplantjes - 52 stoepplanten herkennen | ISBN: 9789050117517 | Prijs: € 6,95
- Hortus botanicus Leiden; sleutel Annemarie Broersma, illustraties Nienke Beets e.a.
- KNNV Uitgeverij in samenwerking met Hortus botanicus Leiden / Verkrijgbaar in de boekhandel en knnvuitgeverij.nl